FILATELISTENVERENIGING "DE HELMVESTE HELMOND EN OMSTREKEN"

Artikelen uit ons jongste verenigingsblad

Home
Doelstelling
Bestuur
Actueel
Jaaragenda
Rondzendingen
Nieuwtjes
Ruilbeurzen
Opleidingen
Nalatenschap
Pro-Phil
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2014
Archief 2015
Archief 2016
Gezocht
Links
Lid worden
Activiteiten
Bijeenkomsten
Webmaster

Deze pagina bevat artikelen uit onze jongste verenigingsbladen. Overname in andere verenigingsbladen is vrij onder bronvermelding.

DOLFIJNEN
(December 2015)l

En dan waren er natuurlijk de dolfijnen. Zo mooi en spits. En dus dacht ik: "laat ik eens kijken of er postzegels zijn met dolfijnen". En jawel, ik vond er een berg. Bij Frankrijk (5 juni 2002) kwam er b.v. een zegel uit. En er blijken ook nog soorten in te zijn. Dat heb ik nooit geweten!
Delphinus delphis
Bij Malta kwam er een zegel van de 'gewone dolfijn' (Delphinus delphis) uit op 21 april 2004. En St. Pierre en Miquelon gaf er op 16 maart 2005 een zegel van uit En Tanzania op 11 oktober 2003.

Tursiops truncatus
Cyprus gaf op 9 september 2004 een zegel uit met de Tursiops truncatus.

Gestreepte dolfijn
Ook op 21 april kwam Malta met een afbeelding van de gestreepte dolfijn. Wie weet wat de bijzondere naam is?

Lagenorhynchus acutus
Op 29 maart 2004 kwam St. Pierre en Miquelon met een zegel van de dolfijn met witte zijden, de Lagenorhynchus acutus.

Tursiops truncatus
De 'fles-neus dolfijn' werd op 11 oktober 2003 op een postzegel van Tanzania afgebeeld.

En ook Oekraïne kwam ermee op 28 juli 2005.

Leerzaam
Wat ik er zo van zie is het verzamelen van postzegels met dolfijnen best de moeite waard.

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (Deel 1)
(December 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Het enige Britse gebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse troepen werd bezet, waren de Kanaaleilanden. De Britse regering had op 15 juni 1940 besloten om de eilanden in het geheim te demilitariseren en de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk naar Groot-Brittannië te vluchten. In elk geval vertrokken schoolkinderen vergezeld van hun ouders naar Engeland. Op 28 juni 1940 werden de havens van Guernsey en Jersey gebombardeerd en de eilanden op 30 juni 1940 bezet.

De Duitse troepenmacht was aanzienlijk, op elke twee eilandbewoners die waren gebleven, was een Duitse soldaat gelegerd. Enorme betonnen kustverdedigingswerken werden aangelegd.
Al snel ontstonden tekorten op het gebied van levensmiddelen, water, enzovoorts, maar ook op postaal gebied. De voorraad postzegels van 1 Penny raakte uitgeput. Op 24 december 1940 werd door de Postdienst een mededeling uitgebracht dat in verband met het tekort aan postzegels van 1 Penny het werd toegestaan om postzegels van 2 Pence gehalveerd te gebruiken op poststukken.

Naast de postzegel van 2 Pence oranje met afbeelding van Koning George VI, uitgegeven vanaf 31 januari 1938, beschikte de postkantoren ook over de postzegel van 2 Pence, eveneens oranje, uitgegeven op 6 mei 1940 ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de gegomde postzegel. Naast de afbeelding van Koning George VI een afbeelding van Koningin Victoria zoals gebruikt op de beroemde Penny Black.

De vroegst bekende datum van gebruik van de gehalveerde postzegels is 27 december 1940. De zegels konden worden gehalveerd van linksboven naar rechtsonder of van rechtsboven naar linksonder.

Het waarom van een dubbele, gehalveerd paar zegels gestempeld op de eerste dag, 27 december 1940, is me niet duidelijk! Dat had toch geen enkele zin? Of redeneerde de afzender dat twee halve zegels van 2 Pence samen, twee maal 1 Pence, ook weer 2 Pence was? Waarschijnlijk een ‘filatelistisch’ grapje. En dat er veel meer ‘maakwerk’ bestaat met deze gehalveerde zegels is zeker.

Bij gebruik van de onderste helft van de zegels was de waarde van 2 Pence te zien.

Dat was uiteraard niet het geval als men de bovenste helft gebruikte.

Men kan ook gehalveerde zegels tegenkomen van oudere uitgiften, zoals de zegel met afbeelding van Koning George V, uitgegeven op 21 januari 1935. En nog ouder, uit 1912 met afbeelding van Koning Edward VIII, maar die heb ik nog niet gezien. De meeste poststukken met gehalveerde zegels waren bestemd geweest voor adressen op het eiland zelf.

Decemberzegels 2015
(December 2015)

Met de nieuwe Decemberzegels maakt PostNL het ook dit jaar mogelijk om in de kerst- en nieuwjaarsperiode een kaart te versturen aan familie, vrienden en relaties tegen een voordeliger tarief. De Decemberzegels 2015 zijn ontworpen door de Neder-landse ontwerper Tord Boontje.
Over het ontwerp
De Decemberzegels 2015 zijn ontworpen door ontwerper Tord Boontje. Op elke postzegel staan getekende verhaaltjes met dieren en mensen. De verhaaltjes verbeelden dat kerst en nieuwjaar feestdagen zijn die vooral samen worden gevierd. Daarom zijn op elke postzegel de hoofdrolspelers niet geïsoleerd afgebeeld, maar hebben ze steeds op een of andere wijze contact.
De geportretteerde zijn als silhouetten getekend, met gebruik van feestelijke kleuren. Alleen de postzegel met de hazen is in zwart-wit. De vogels, eekhoorns, zwanen, herten, hazen, de hond, de vos, de ijsbeer en de drie meisjes zijn afgebeeld tegen een blauwe, rode of witte achtergrond met stralende sterren, vuurwerk, ijskristallen, kerstbomen, boomtakken, bloemen en andere decembersymbolen. Deze sierlijke motieven zijn ook toegepast om mens of dier te detailleren: bijvoorbeeld de kerststerren op de truien van de meisjes.
Op de postzegels spelen de dier- en mensfiguren de hoofdrol en vormen de decoratieve elementen de verbindende factor. “Ik werk graag in lagen”, zegt Tord, “met een voorgrond, een achtergrond en een middenlaag. Het ziet er soms een beetje rommelig uit – dat is opzet, dat vind ik ook wel bij december horen. Hetzelfde geldt voor het gebruikte lettertype, de Futura. Uiterst leesbaar, maar tegelijkertijd een beetje romantisch en sprookjesachtig.”

Op de postzegels zijn ruim twintig personages afgebeeld, waarvan enkele opvallende. Tord: “Met opzet heb ik een paar dieren gekozen die je niet direct met december associeert. Bijvoorbeeld zwanen omdat ik bij watervogels altijd aan Nederland moet denken. Zwanen zie je vaak wanneer je met de trein reist en ik vind ze prachtig! Ook wilde ik een vogel gebruiken die alleen in sprookjes bestaat, een feniks dus. En een zwaluw die je nooit in december ziet, want die zitten dan in Afrika. Het blijft fantasie natuurlijk, maar hierdoor verwijst deze postzegel ook naar mensen die tijdens de feestdagen afwezig zijn. Als tegenwicht zijn er herkenbare decemberelementen als herten, hazen, eekhoorns, kerstbomen. Juist die combinatie vind ik aardig – dat past ook wel in mijn stijl: vrolijk, elegant, verhalend.”

Technische specificaties
Zegelformaat : 20,8 x 25,3 mm
Tanding : slitvorm
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : zelfklevend
Druktechniek : offset
Oplage : 6.500.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschede Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart


Liechtenstein
(November 2015)

Liechtenstein heeft 7 september een paar interessante emissies uitgegeven.
Op twee zegels, een gemeenschappelijke uitgifte met Slovenië wordt het weidse Alpenlandschap van beide landen in beeld gebracht.

De Liechtensteinse zegels hebben een waarde van 140 rappen, de Sloveense van € 1,29. Van beide uitgiften zijn ook velletjes verschenen met 4 x 2 zegels; tevens vier maximumkaarten.
Dan verschenen vier zegels met als titel Nutzfahrzeuge, o.a.trekkers. Op de zegels staan geparkeerd: Kaiser Autotraktor, 1945 (85), Raimünde Traktor, 1961 (100), Unimog, 1953 (140) en Fordson Traktor, 1926 (190).

   

Oude appelsoorten
Op 7 september 2015 verscheen in Liechtenstein een blaadje waarop 8 oude appelsoorten staan afgebeeld.

Het blaadje bevat 8 zeshoekige postzegels van CHF 1.40 (Zwitserse Frank), met elk één appelsoort.
Volgende soorten komen aan bod:
• Triesenberger Weinapfel ,
• Damason Reinette, Leuser, Bohnapfel, Berlepsch, Rollapfel
• Goldparmäne, Rösli Marie
Het is zo dat in Liechtenstein veel van deze appelsoorten verdwenen zijn.
Dankzij de vereniging Hortus te Liechtenstein - mede door het vele opzoekingswerk in oude documenten kunnen verschillende soorten aan een 'revival' beginnen. De vereniging heeft intussen sinds 2006 meer dan 2200 bomen van verschillende soorten geplant en in ere hersteld.

Dag van de Postzegel 2015: maar één beelddoorlopende postzegel
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

De Dag van de Postzegel maakt onderdeel uit van de Postzegelshow Postex 2015 in de Americahal in Apeldoorn van 16 t/m 18 oktober. Ter gelegenheid hiervan verschijnt het postzegelvel Dag van de Postzegel 2015 met tien postzegels. De postzegel is geïnspireerd op de oranjerode 7½ cent Wilhelmina-frankeerzegel 1944, ook wel Bevrijdingspostzegel, Bradburyzegel of Londenpostzegel genoemd (nvph 432). Deze postzegel is gecombineerd met een staalgravure, waarop de beeltenis van Wilhelmina spiegelbeeldig is gegraveerd. Beide portretten kijken elkaar aan.

Maar één beelddoorlopende postzegel!
De diagonale stand van de staalgravure op de drukplaat (met ronde hoek en randdikte) komt met de schuin geplaatste postzegel en teksten bovenin de postzegel en linksonder op de velrand overeen, evenals met de vlag van het cijfer ‘1’.
De landsnaam staat haaks op beide teksten. De drukplaat loopt voor een groot deel door op de velrand linksonder, waardoor de staalgravure (in tegenstelling tot alle andere postzegels) in z’n geheel met fijne lijntjes zichtbaar is. De schuin geplaatste afbeeldingen en teksten geven een eigentijdse dynamiek aan de postzegel. De ruimtelijkheid komt tot stand door de duidelijk zichtbare dikte van de drukplaat en door de postzegel, die bovenop de drukplaat lijkt te liggen.

Op de staalgravure is een kruis aangebracht (waarschijnlijk door de drukker aangebracht in opdracht van Nederlandse autoriteiten) om de afbeelding onbruikbaar te maken.
Over de staalgravure, die in gedigitaliseerde versie op de drukplaat is aangebracht, vermeldt ontwerper Ingmar Birza van Ontwerp- en Communicatie Bureau Birza Design uit Deventer (echtpaar Ingmar en Carla Birza): “We hebben de foto wel iets moeten oplichten om het negatiefbeeld sterker naar voren te laten komen en ook omdat anders poststempels onleesbaar zouden worden op de zwarte achtergrond."

Portzegel wordt postzegel
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

Postzegels uit de klassieke periode van Suriname zijn vooral bekend vanwege de vele zegels met opdruk die zijn uitgegeven. Dat een frankeerzegel wordt overdrukt met een nieuwe frankeerwaarde omdat de oorspronkelijke waarde niet meer past in het tarievenschema komt heel vaak voor, maar om een PORT-zegel te veranderen in een POST-zegel is veel zeldzamer.

In de oude nummers van het voormalige ‘Nederlandsch Maandblad voor Philatelie’ kan men heel veel gegevens terugvinden over de in die jaren verschenen postzegels. Zoals in het eerste nummer van het jaar 1926: ‘Even voor het verschijnen van dit nummer verrast de heer A. van der Voet te Paramaribo ons met een viertal nieuwe opdrukken voor deze kolonie, uitgegeven op 19 december j.l. (1925!).
Het zijn de volgende:
3 op 5 cent, groen, opdruk zwart.
10 cent op 12½ cent, rood, opdruk zwart.
15 cent op 20 cent, blauw, opdruk zwart.
15 cent op 12½ cent, blauw, opdruk rood.
In het volgende nummer hopen wij uitvoeriger berichten te kunnen verschaffen en tevens de opdruktypen af te beelden’.
De melding van nieuwe uitgiften verliep toen dus ook niet zo vlot!

In het volgende nummer van het maandblad werden inderdaad de afbeeldingen opgenomen van drie van de vier zegels. Daarbij werd vermeld: ‘Wij vonden de volgende oplaagletters: 3 op 5 cent letter A; 10 op 12½ cent letter A; 15 op 12½ cent I en 15 op 20 cent letter A. De firma Keiser te ’s-Gravenhage bericht, dat de 10 op 12½ cent een vrij geringe oplage heeft. (De vroegst bekende datum van gebruik is 13 januari 1926, behalve van de 10 op 12½ cent, die al op 22 december 1925 op een brief voorkwam).

In vette letters wordt vervolgd: ‘De heer Van der Voet zendt ons nog drie andere opdrukzegels dan de hierboven afgebeelde, namelijk:
12½ cent op 22½ cent oranje, opdruk donkerblauw.
12½ cent op 40 cent portzegel lila en zwart, opdruk blauw.
12½ cent op 40 cent portzegel lila, opdruk zwart’.
De uitgiftedatum van de drie zegels was 8 januari 1926 (de vroegst bekende datum van gebruik is ook hier 13 januari 1926). Verder werd ingegaan op de twee typen opdrukken die voorkomen bij de zegels van 3 cent en de 10 cent. Precies zoals in de catalogus is vermeld.

In eerste instantie wilde de Surinaamse Administratie van Financiën de oplagecijfers van de opdrukzegels niet verstrekken. Toch lukte het de heer Van der Voet om deze te bemachtigen. Daarbij werd aangetekend, dat de oplagecijfers nog moesten worden verminderd met de toegezonden aantallen naar de UPU. Dit ingevolge artikel 82, § 1, letter b van het Reglement van Uitvoering van het Algemeen Postverdrag. Van elke waarde waren dat 413 stuks. Verder werden aan het Ministerie van Koloniën nog 25 stuks van iedere waarde afgestaan. De verkochte aantallen (deze wijken dus af van de aantallen in de Speciale Catalogus van de NVPH) waren als volgt:
Uitgegeven op 19 december 1925: 3 cent op 5 cent: 174.612
10 cent op 12½ cent: 64.482
15 cent op 12½ cent: 244.560
15 cent op 20 cent: 119.482
Uitgegeven op 8 januari 1926:
12½ cent op 22½ cent: 8.900
12½ cent op 40 cent port (zwart cijfer): 24.455
12½ cent op 40 cent port (eenkleurig): 9.560
Van de opdrukken op de portzegels bestaan verschillende typen en varianten. Deze zijn vermeld in de Speciale Catalogus van de NVPH. Met bovenstaande ‘verkochte aantallen’ en data van uitgifte kunt u de catalogus aanvullen. Wellicht dat de catalogus-commissie deze in een volgende druk overneemt?

Bijzondere Politievoertuigen
(November 2015)
Bron: Postzegelblog, www.postzegelblog.nl

De enige postzegels die mijn neefje mooi vindt, zijn postzegels met een politievoertuig erop. Imponerende auto’s is wel echt een “mannending”. Speciaal voor de mannelijke postzegelverzamelaars heb ik een aantal “plaatjes” geselecteerd. Kijkt U mee? Hiernaast ziet U een politielandrover.

Engeland
De Royal Post van Engeland gaf vorig jaar een postzegel met een oude politieauto uit. Dit betreft de Ford Anglia 105E. Persoonlijk vind ik dit een mooie (nostalgische) auto. Mijn neefje vindt deze postzegel maar niets. Eenden naast een politieauto, dat is niet ”vet” volgens hem.

Comoren
Dit politievoertuig past beter in de belevingswereld van mijn neefje. Een robuust voertuig, dat kracht uitstraalt. Deze postzegel is in 2008 uitgegeven door de Comoren, met bijschrift dat deze bij Jino Motors uit Zuid Korea vandaan komt. Een dergelijk voertuig wordt ingezet om rellen te bestrijden.

Malediven
Maar begin van dit jaar kwamen er ook al twee postzegels met politievoertuigen uit. U ziet hier de Dodge Magnum en de Volvo V70.

Guinee
De republiek Guinee heeft een postzegel uitgegeven van een bus, de Iveco Cacciamali 100-E21. Volgens het bijschrift wordt deze bus gebruikt door de Italiaanse politie.

Guinee-Bissau
Buurland Guinee-Bissau ging hier met twee postzegels toch weer overheen. U ziet hierboven de Renault Kerax en op de zegel daarnaast de BMW 330-D, beiden in gebruik bij de politie.

Sao Tomé en Principe
We blijven in de buurt en gaan via de Golf van Guinee naar het eiland Sao Tomé en Principe. Deze gaf vorig jaar twee postzegels uit met daarop de Ford NJ en de (vertrouwde) Volkswagen Kever.

Oeganda
Op deze zegel van Oeganda zien we twee politieauto's: op de voorgrond de Ford Crown Victoria en op de achtergrond de Plymouth Gran Fury.

Ik hoop dat de autoliefhebbers aan hun trekken zijn gekomen; of dat voor de postzegel liefhebbers ook geldt, vraag ik me af.

Illustraties ‘Gouden Boekjes’ sieren de kinderzegels 2015
(Oktober 2015)

Vanaf 12.00 uur op woensdag 23 september start de landelijke kinderpostzegelactie 2015. Schoolkinderen komen weer bij de deuren langs om bestellingen van kinderzegels en prentbriefkaarten op te nemen. Vanaf 2 november bezoeken de scholieren hun klanten weer om alle bestellingen te bezorgen.
Op de nieuwe kinderpostzegels staan dit jaar afbeeldingen uit de Gouden Boekjes. Deze voorleesboekjes voor jonge kinderen komen oorspronkelijk uit Amerika. Ze staan er bekend onder de naam Little Golden Books. Het eerste exemplaar verscheen er in 1942, pas in 1953 kwam het eerste boekje in ons land uit. Wereldwijd zijn meer dan 1500 titels uitgegeven. In Nederland zijn tot nu toe 120 titels uitgebracht.

De tijdloze serie Gouden Boekjes is bij veel ouderen nog steeds bekend om de aansprekende verhaaltjes, vrolijk kleurrijke illustraties en de gekartonneerde kaften met een gouden rug en 28 bladzijden. Bij velen zal het een warm gevoel oproepen.

1) Bij Kiki thuis (postzegel 1 en 3) Peuter Kiki neemt de lezer mee door haar huis. Ze laat alle kamers en ook haar spulletjes zien, die ze dagelijks gebruikt.

Een verhaaltje van K. en B. Jackson, tekeningen van A.M. Provensen (1949), bewerkt door Annie M. G. Schmidt, uitgever De Bezige Bij. Bij Kiki thuis is het 2e boekje uit de eerste zes deeltjes, die vanaf 1953 in ons land zijn uitgegeven.

2) Poes Pinkie (postzegel 2 en 5)
In de gang staat een tafeltje en er onder ligt een hoed en in die hoed ligt Poes Pinkie, die in slaap is gevallen. Maar opeens wordt Poes Pinkie wakker.

Een vrolijk verhaaltje over de avonturen van poes Pinkie in en rond het huis: een hond, een vlinder, een kikker. Alles komt op haar pad.
Een verhaaltje van K. en B. Jackson, tekeningen van A.M. Provensen (1949), bewerkt door Annie M. G. Schmidt, uitgever De Bezige Bij. Poes Pinkie is het 5e boekje uit de eerste zes deeltjes, die vanaf 1953 in ons land zijn uitgegeven.

3)Kippetje Tok (postzegel 4 en 6)
Kippetje Tok vindt op een dag een tarwekorrel en wil die gaan planten, maar niemand wil hem helpen. De kat niet, het varken niet, de eend en ook de gans niet. Dan doet hij het maar zelf.

De Porsche 912 bestaat 50 jaar
(Oktober 2015)

De Verkeersdienst van de rijkspolitie reed vroeger met een Porsche 912 over de autosnelwegen. Deze Porsche 912 bestaat nu 50 jaar. In verband met dit feestje werd (tot mijn verrassing) de politie Porsche op de postzegel gezet. Helaas niet op een Nederlandse zegel. Heeft U enig idee welk land dit wel deed? Lees verder….
Laten we het gelijk maar verklappen: De Malediven zijn hier verantwoordelijk voor.
Op het velletje zien we de politie Porsche, die in het mobilofoonverkeer de Alex 12.63 werd genoemd. Vanaf 1966 heeft de rijkspolitie de Porsche 912 in gebruik genomen. Er werd gekozen voor de 912 omdat de productie van de 365 was gestopt en de 912 goedkoper was dan de 911. De 912 had een viercilinder motor met een vermogen van 66 kW / 90 pk. De Porsche 912 op de postzegel is (volgens de website www.rijkspolitieporsche.nl) van Porsche specialist Blankenmeijer en is waarschijnlijk de enige nog origineel rijdende politie Porsche 912.
Op het postzegelvelletje zien we ook Ferdinand Porsche (Maffersdorf 3 september 1875 – Stuttgart, 30 januari 1951) afgebeeld staan, de Oostenrijkse autobouwer waar de Porsche naar vernoemd is.

Geschiedenis
Het Porsche bedrijf is gevestigd in Zuffenhausen, onder de rook van Stuttgart. Daar werd in 1938 de eerste Porsche (de Porsche 64), gemaakt waar veel onderdelen van de Volkswagen voor werden gebruikt. Tijdens de oorlog “vluchtte” het bedrijf naar Gmünd in Oostenrijk, waar de tweede Porsche (de Porsche 356) in 1948 werd gebouwd.

De Oostenrijkers zien deze Porsche 356 die in Gmünd gemaakt is als de eerste “echte” Porsche en hebben daar een mooie postzegel over uitgegeven. Ze zijn ook trots op het feit dat Ferdinand Porsche in Oostenrijk geboren is, en ook hij mag dus niet op de Oostenrijkse postzegels ontbreken.

De 911 en 912
In 1963, na successen in de autosport, lanceerde het bedrijf de Porsche 911. Weer een luchtgekoelde auto met de motor achterin. De motor was dit keer een 6-cilinder boxermotor. Deze auto, die nog steeds in productie is, is het meest bekende model van Porsche. Het is succesvol op het circuit, bij rally’s en ook in de verkoopstatistieken.
Een goedkoper alternatief met dezelfde carrosserie, maar met de 4-cilinder motor van de 356, werd verkocht als de Porsche 912. Opmerkelijk detail is het publieke geheim dat de Porsche 911 en 912 oorspronkelijk de naam 901 respectievelijk 902 hadden gekregen. Deze namen waren gekozen omdat Porsche in die dagen nauw samenwerkte met Volkswagen en Porsche een naam wilde die aansloot bij de nummering van Volkswagen. Toen een van de Porsche prototypes in 1963 op de autosalon van Parijs verscheen, werd Porsche gebeld door de juridische afdeling van Peugeot, met de mededeling dat Peugeot al sinds 1929 drie cijfers met een nul in het midden gebruikte als typeaanduiding.

In 1963 bestond de Porsche 911 vijftig jaar, waar Togo aandacht aan besteedde. En nu bestaat de Porsche 912 dus vijftig jaar en komen de Malediven met postzegels, waarbij de Nederlandse politie Porsche als blikvanger wordt gebruikt.

Ik had deze politie Porsche liever op een Nederlandse postzegel zien staan, maar PostNL liet het in 2014 bij een postzegel van de Porsche als raceauto.

Ook de Duitse post gaf een Porsche-postzegel uit met de afbeelding van een 356 B coupé. Natuurlijk komen we ook op persoonlijke postzegels de Porsche tegen, zoals bijvoorbeeld op deze Oostenrijkse zegel met Ferdinand Porsche en de door hem ontworpen elektrische auto.

Maar er is ook een Nederlandse persoonlijke postzegel van de allereerste politie Porsche-cabrio 356, de surveillanceauto uit de begintijd van de AVD.

Charlotte Dumas Portretten
(Oktober 2015)

PostNL brengt op 14 september 2015 een postzegelvelletje uit met daarop portretten van dieren door de beroemde Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas. De uitgifte houdt verband met de grote tentoonstelling van haar werk die dit jaar in het De Pont museum in Tilburg opent.
Alle dieren zijn gefotografeerd in de kenmerkende stijl van Charlotte Dumas: verstilde beelden waarin het dier centraal staat, meestal in rust of vlak voor of na een actie. De fotograaf is tevreden met het resultaat. “Voor het eerst staan verschillende portretten uit verschillende series nu zo dichtbij elkaar afgebeeld.
En ik merk dat er een versterking van mijn werk optreedt als de beelden zich met elkaar gaan verhouden. Ook ben ik blij met het resultaat omdat mijn werk nu voor veel mensen veel toegankelijker is geworden.”
Op de tien postzegels staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
De portretten zijn aflopend op de postzegels geplaatst, waardoor de foto’s direct op elkaar aansluiten. Op de velranden naast de postzegels staan de details van de foto vermeld: het jaar, de titel en, waar van toepassing, de serie waaruit de foto afkomstig is. Ook is er naast elke foto een korte tekst afgedrukt met een beschrijving van de foto.

Technische specificaties
Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 171.000 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

De beste attractie van Nederland
(September 2015)

In augustus had ik 14 dagen een vriend uit Macedonië op bezoek, samen met zijn vrouw en zoon van 15. Ik heb ze Amsterdam, de haven van Rotterdam, Scheveningen, Volendam etc. laten zien. Weet U wat zij de attractie vonden die het meeste indruk op hen had gemaakt? Ik stelde hen deze vraag aan het eind van hun vakantie. Het antwoord was: Panorama Mesdag in Den Haag.
Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter, hier te zien op en maximumkaart.

Het schilderij, dat een van de oudste 19e-eeuwse panorama’s in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.
Het panorama is een inspiratiebron voor vele jonge kunstenaars. Bij de opening was ook Vincent van Gogh aanwezig, die over het panorama zei: “Het enige dat aan dit schilderij mankeert is dat er niets aan mankeert”. Ook de stadspost heeft aandacht besteed aan dit meesterwerk.

Toen ik met mijn gasten het podium betrad van het schilderij, was het enige dat zij konden uitbrengen: “fabelhaft (fantastisch)”.

Willem Mesdag
Het is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, een beroemde kunstschilder uit de Haagse School. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van zeegezichten. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en de kunstschilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers hebben ook een aanzienlijke bijdrage geleverd. Ze deden er vier maanden over. Ongelooflijk!

De “eerste” thematische zegel
(September 2015)

De eerste postzegel is de “Penny Black”, uitgegeven in 1840 in Groot Brittannië. Maar hoe kom je erachter, als je thematisch verzamelt, wat de eerste postzegel van je thema is? Ik verzamel het thema “politie”. Ik heb binnen dit thema diverse postzegels de kwalificatie “eerste” kunnen geven.

De “allereerste” Politie-postzegels
De allereerst bekende postzegels die aan het thema “politie” te linken zijn, komen uit Zuid-Australië. Vanaf 1868 werden daar departementale zegels (dienstzegels) gebruikt door overheidsinstanties. Gewone postzegels werden voorzien van opdrukken.

De “P” verwijst naar de Politie, de “S” naar de Sheriff en de “CP” naar Commissionar of Police De “opdruk letters” komen in de verschillende kleuren zwart, rood en blauw voor.

De eerste politieagent
De eerste postzegel met de afbeelding van een politieagent is uitgegeven door Papua in 1932.

Zelfs de naam van deze politieagent is bekend, want die staat namelijk op de postzegel. Het gaat om Sergeant Major Simoi. Dit was een hoogste onderofficiersrang bij de politie. Simoi werd in 1877 geboren en trad in 1898 in dienst bij de British Neu Guinea Armed Constabulary. Constabulary betekent “politiemacht”. Hij is 67 jaar geworden.

De tweede en derde politieagent
Een jaar later in 1933 verscheen in Sierra Leone een postzegel met de afbeelding van een politieagent. Op de zegel staat links een politieagent, rechts een soldaat. Dit is dus de eerste politiepostzegel in combinatie met een militair.

De eerste politieman te paard werd uitgegeven door Canada in 1935. Op deze zegel staat een medewerker van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) afgebeeld.
Dit is tevens de eerste politieman die voor de 2e keer werd afgebeeld door een postzegel uit 1982 (postzegel op postzegel).

Eerste Politiebureau
En als je dan toch bezig bent met zoeken, kan je ook kijken welk politiebureau er als eerste op een postzegels te vinden is. En dat was bij onze zuiderburen in Dendermonde.

In het stadhuis van Dendermonde was in het verleden tevens de politie gehuisvest. In 1920 werd er een postzegels van dit stadhuis uitgegeven met een frankeerwaarde van 65 cent. Een jaar later, in 1921, verscheen deze zegel opnieuw met en opdruk van 55 cent. Een tariefsverlaging dus.

Moraal van dit verhaal
Met dit verhaal toon ik aan dat je steeds weer op een andere manier naar je thematisch verzameling kan kijken. Voor mij is dat altijd dan weer een uitdaging om er een stukje over te schrijven. En dat gaat niet altijd van zelf. Want dat de eerste politieagent op een postzegel in 1898 in dienst trad van de Constabulary, vergt toch wel enig onderzoek. Gelukkig heb ik een goed netwerk binnen dit thema.

Thematisch verzamelen: Je raakt nooit uitgekeken op je verzameling!

IERLAND
(September 2015)

Ierland heeft 30 juli wel een heel bijzondere zegel (70c) uitgegeven. Afgebeeld wordt Pádraig Pearse’s beroemde grafrede op 1 augustus 1915 voor Jeremiah O’Donovan Rossa op Dublins Glasnevin Cemetery, waar talrijke beroemde en invloedrijke Ieren liggen begraven.
O’Donovan Rossa was schrijver, politicoloog en pionier van de Irish Republican Brotherhood, bekend als de Fenians. Hij stierf op 83-jarige leeftijd in de VS en zijn lichaam werd teruggebracht naar Ierland.

Pearse’s beroemde grafrede onderstreepte de gevoelens van de republikeinse vrijheidsstrijders, in het bijzonder met zijn laatste woorden: They think that they have pacified Ireland. They think that they have purchased half of us and intimidated the orther half. They thinka that they have foreseen everything, think that they have provided against everything; but the fools, the fools, the fools! – they left us our Fenian dead and while Ireland holds these graves, Ireland unfree shall never be at peace. Pearse’s grafrede wordt beschouwd als een van de belangrijkste rede’s in de Ierse geschiedenis van de 20e eeuw, en een stimulans in de strijd naar onafhankelijkheid. Ierland werd in 1921 onafhankelijk en op 17 februari 1922 verschenen de eerste Ierse zegels.

Eerder, op 16 juli, gaf Ierland vier zegels uit met als titel Ireland-The Food Island, om te wijzen op het belang van zijn voedselindustrie. Op twee 70c-se tenantzegels een veeboer en een kaasmaker, en op twee € 1,05-se tenantzegels een visser en een landbouwer voor een korenveld. De zegels zitten ook in een velletje (€ 3,50).

Op 13 augustus werd Ierlands prominentste ontwerpster en architect herdacht, Eileen Gray (1878-1976) met de uitgifte van een blokje met vier 70c-zegels.

Op de zegels ontwerpen van haar uit de periode 1926-1929. Ook in een boekje (€ 12,00).

Om nog even in Ierland te blijven, voor 10 september staan vijf zegels gepland die een saluut brengen aan de vijf zintuigen, de smaak, het gevoel, het gezicht, het gehoor en de reuk. Waarden respectievelijk 70c, € 1,05, € 1,25, € 1,70 en € 2,80.

ZWEDEN
(September 2015)

Zweden heeft op 20 augustus behalve aan de 100e geboortedag van Ingrid Bergman ook uitgebreid aandacht besteed aan de wereld van de paddenstoelen. Zeven zegels, 2 x 5 zegels in een boekje (SEK 70) en tien zegels van de rol, twee motieven (SEK 70)

Toren verkeerd om
(Augustus 2015)

Bij de nieuwe serie ‘Dauermarken’ overkwam de Oostenrijkse Post een paar vervelende foutjes. Op de zegel van 20 cent was de afbeelding van Pallas Athene gespiegeld afgebeeld, dat wil zeggen links was rechts en omgekeerd. De fout werd hersteld door de zegel maar nu met de juiste afbeelding nogmaals uit te geven.

Maar dat was helaas niet de enige fout in deze serie. Ook de afbeelding van de Martinsturm Bregenz op de zegel van 100 cent was verkeerd om afgedrukt. Men moet inderdaad heel goed kijken, maar de onderste afbeelding is de herstelde uitgifte, waar de toren correct op is afgebeeld.

De ontwerper, of de drukker had waarschijnlijk niet zijn beste dag.
Van Pallas Athene hierbij afgebeeld de foute uitgifte.

Op de later uitgegeven herstelde zegel heeft Athene de speer in de linkerhand, zoals het hoort en overeenkomstig de foto. De speer hoort in de linkerhand.

Voor de verzamelaar betekent dit dat er twee extra zegels te verzamelen zijn. Of ze allemaal gemakkelijk verkrijgbaar zijn is natuurlijk een beetje de vraag.

Brieven schrijven
(Augustus 2015)

Op 10 augustus 2015 heeft PostNL het postzegelvel Brieven schrijven uitgegeven. De tien postzegels besteden aandacht aan de rijke traditie van brieven schrijven in ons land door beroemde Nederlanders te portretteren met tekstfragmenten van hun brieven.
Op het velletje Brieven schrijven zijn de postzegels op vijf rijen twee aan twee ingedeeld, met afwisselend links en rechts een portret van de briefschrijver en het bijbehorende brieffragment. Geportretteerd zijn:
• Desiderius Erasmus
• Rembrandt van Rijn
• Christiaan Huygens
• Vincent van Gogh
• Leo Vroman

Het postzegelvel Brieven schrijven werd ontworpen door het bureau Kummer & Herrman uit Utrecht. “Het is een visueel rijk velletje geworden”, aldus Arthur Herrman, “met veel beeldende elementen en veel interessante informatie. En toch is het één geheel, hoewel de individuele postzegels sterk verschillend zijn. Dat is bereikt door de kleurenaanpak, door het doorlopende lijnenraster en door de portretten te laten aflopen zodat ook de postzegels verticaal met elkaar zijn verbonden.”

Over het ontwerp

Op het velletje Brieven schrijven zijn de postzegels op vijf rijen twee aan twee ingedeeld, met afwisselend links en rechts een portret van de briefschrijver en het bijbehorende brieffragment.
Op de postzegel met het portret staat de naam van de briefschrijver in diapositief vermeld. De naam keert in een kleiner corps terug op de postzegel met het brieffragment, vergezeld van de handtekening van de schrijver. Op de zegels zonder waarde staat bij sommige briefschrijvers een tekst met de oorspronkelijke taal van het brieffragment en bij de andere een tekst die de context van het fragment duidelijk maakt.
De velrand links bevat een korte biografie van de briefschrijver, op de velrand rechts staat waar de oorspronkelijke brief wordt bewaard. De postzegels, de zegels zonder waarde en de tabs van de velrand hebben per schrijver een eigen kleur gekregen waardoor de verschillende elementen met elkaar worden verbonden. Datzelfde effect ontstaat door het toegepaste lijnenraster.
Voor de typografie is gebruikgemaakt van de letter Lineto Circular (Laurenz Brunner, 2007).

Technische specificaties
Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 171.000 velletjes
Drukkerij : Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Ontdek de wetenschap
(Augustus 2015)

PostNL brengt op 20 juli 2015 het postzegelvel Ontdek de wetenschap uit in samenwerking met het Science Center NEMO.
Het velletje telt twee maal vijf verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1. Op de postzegels staan illustraties van vijf natuurkundige experimenten. Zo is te zien hoe citroenen elektriciteit kunnen opwekken en een ei door een nauwe flessenhals kruipt.
Door de code in het postzegelvel te scannen met een smartphone wordt automatisch een verbinding met de website van NEMO tot stand gebracht.
Het postzegelvel Ontdek de wetenschap werd ontworpen door Jorn Dal van het ontwerpbureau SILO uit Den Haag. Bij het maken van de illustraties voor de postzegels heeft Jorn het idee van 'tegenovergestelde ervaringen’ in de postzegels verwerkt. “In NEMO worden proefjes gepresenteerd, opstellingen waarmee je interactief aan de slag kunt en die vaak een ander effect hebben dan wat je eigenlijk verwacht. Bijzonder dat ze in staat zijn om je toch telkens weer op het verkeerde been te zetten.”

Over het ontwerp

Op de postzegels van het velletje Ontdek de wetenschap staan illustraties van vijf natuurkundige experimenten die kinderen thuis kunnen uitvoeren. Op de vrolijk gekleurde tekeningen is te zien hoe citroenen elektriciteit kunnen opwekken, een glas water een potlood kan buigen, een ballon licht geeft, een andere ballon koel blijft boven het vuur en een ei door een nauwe flessenhals kruipt. Op elke postzegel staat de illustratie in het midden, met daaromheen een wolk aan grafische lijntjes, puntjes en streepjes die de aard van het experiment verbeelden. Deze grafische elementen lopen door op alle velranden, terwijl op de tab naast elke postzegel teksten staan over de aard en het doel van het experiment.
Op de velrand links en rechts staan de titel van het postzegelvel, de logo’s van PostNL en het Science Center NEMO en een url voor meer informatie over soortgelijke experimenten. In het postzegelvel is voor elke postzegel een speciale verborgen code meegedrukt. Door de postzegels te scannen met de cee-app op een smartphone ontdek je meer over de afgebeelde proefjes. Voor de typografie is gebruikgemaakt van een getekende versie van het schreefloze lettertype Brown.

Technische specificaties
Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 137.500 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Volvo Ocean Race Pitstop Den Haag 2015
(Juni 2015)

De Volvo Ocean Race doet dit jaar ook Nederland aan met een kort verblijf in Den Haag van 18-20 juni.
PostNL besteedt hier aandacht aan met een speciaal postzegelvel met als uitgiftedatum 26 mei 2015. Het vel telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1. Op de postzegels staan verschillende actiefoto’s van eerdere etappes van deze internationale zeilwedstrijd, met daarnaast internationale seinvlaggen (lettervlaggen) voor wedstrijdzeilers.
De Volvo Ocean Race wordt elke drie jaar gehouden. Aan deze twaalfde editie doen zeven teams mee, waaronder het Nederlandse Team Brunel onder leiding van schipper Bouwe Bekking. Ook bij twee andere teams maken Nederlanders deel uit van de bemanning.
Het vel Volvo Ocean Race Pitstop Den Haag 2015 telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1. Voor het postzegelvel, dat ontworpen werd door ZEE strategie & ontwerp uit Rotterdam, zijn verschillende foto’s gebruikt waarop elk deelnemend team wel een keer voorkomt. Deze actiefoto’s zijn gemaakt tijdens eerdere etappes van de Volvo Ocean Race 2014-2015.

Aan de linkerzijde van elke postzegel zijn internationale seinvlaggen (lettervlaggen) voor wedstrijdzeilers weergegeven. Op vijf postzegels zijn de foto’s beeldvullend afgebeeld, op de andere vijf staat een kaderstrook onder en rechts. Alle foto’s en alle overige beeldelementen zijn licht hellend in het postzegelvel geplaatst als verwijzing naar het schuin gaan door zeilschepen (positieve helling). Aan de linkerkant lopen de seinvlaggen door op de velrand, met de lijnen waaraan deze vlaggen bevestigd zijn.
Op de velrand rechts is een vlaglijn zichtbaar die onder de postzegels doorloopt naar de bovenste velrand. Op de velrand links en rechts staan de stopplaatsen van de editie 2014-2015 vermeld, met het aantal zeemijlen dat moet worden afgelegd.
Voor de typografie is gebruikgemaakt van de Colfax (2012) van Process Type Foundry.

Over de ontwerper

Het postzegelvel Volvo Ocean Race Pitstop Den Haag 2015 is gemaakt door Jan van Mechelen en Laurens van der Pool, de ontwerpers van ZEE strategie & ontwerp. “Of onze naam mee heeft gespeeld met het krijgen van deze opdracht?”, zegt Jan van Mechelen. “Ik denk eerder dat het te maken heeft met het werk dat we als studio de afgelopen jaren hebben laten zien. Bij deze opdracht kwam wel van pas dat wij veel ervaring hebben met de toepassing van fotografie in ontwerpen.”

Technische specificaties
Zegelformaat : 36 x 25 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 191.000 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

200 Jaar Slag van Waterloo
(Juni 2015)

PostNL herdenkt in 2015 met het postzegelvel 200 jaar Slag van Waterloo dat twee eeuwen geleden deze veldslag een einde maakte aan alle machtsaspiraties van Napoleon Bonaparte, toen ex-keizer van Frankrijk. Na de mislukte veldtocht in Rusland in 1812 en andere militaire tegenslagen werd Napoleon in 1814 tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba. Het jaar daarop ontsnapte hij echter en op 1 maart 1815 zette hij voet aan wal bij Golfe-Juan om zijn machtspositie te heroveren. Zijn mars van Honderd Dagen kwam op 18 juni in het Belgische Waterloo tot een einde.
Napoleon werd definitief verslagen door het coalitieleger van Britten en Nederlanders onder aanvoering van de Britse bevelhebber Wellington en het Pruisische leger onder leiding van generaal Blücher. Ook soldaten uit het koninkrijk Hannover, het hertogdom Brunswijk en het graafschap Nassau vochten mee tegen de Fransen. Onder de duizenden Nederlanders die meevochten, bevond zich ook de 23-jarige Prins van Oranje, de latere Koning Willem II. De gevechten lieten een enorme indruk achter en al snel werd het slagveld bij Waterloo een internationaal herdenkings- en pelgrimsoord.

Over het ontwerp

Voor het ontwerp van het postzegelvel 200 jaar Slag van Waterloo zijn twee ontwerpers verantwoordelijk: Kris Maes voor België en Rina van Maanen voor Nederland .Op de achtergrond van het Nederlandse postzegelvelletje is een schilderij afgebeeld uit 1824 van J.W. Pieneman, getiteld De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre Bras. Dit schilderij bevindt zich in de Waterloozaal van het museum Paleis Soestdijk.
Op de postzegels zelf staat een portret van de Prins van Oranje, de latere Koning Willem II. De maker van dit portret is onbekend, het is waarschijnlijk geschilderd omstreeks 1815. Op de achtergrond van de postzegel zijn de vage contouren te zien van een detail van het Pieneman-schilderij, namelijk een trommelslager met zijn trommel.
Onder aan de postzegel is een speciaal ontworpen logo van het postzegelvel 200 jaar Slag van Waterloo opgenomen, met de jaartallen van de herdenking en een portretje van Napoleon met zijn beroemde steek. Links op de postzegel staat de waardeaanduiding internationaal 1, rechts de naam van Willem II der Nederlanden. Hetzelfde logo als op de postzegel keert rechts boven op de achtergrond van het velletje terug. Daarbij is ook de naam van de uitgifte vermeld, zowel in het Nederlands als in het Frans.

Technische specificaties

Zegelformaat : 30 x 40 mm
Tanding : 14 1/2 14 1/2;
Papier : normaal met fosforopdruk
Gomming : synthetisch
Druktechniek : offset
Oplage : 98.000 velletjes
Drukkerij : Cartor Security Printing, Frankrijk
Drukkleuren postzegel : geel, magenta, cyaan en zwart

Speelgoed van nu
(Mei 2015)

Deze drie kubusvlakken keren terug bij de Rubik’s cube (zelf ook een kubus) en bij de dobbelsteen bij de spelcomputer.
De overheersende kleuren zijn lichtgroen, lichtgeel en lichtrood. Deze kleuren zijn afgeleiden van de Rubik’s cube. Ze zijn daardoor wat strakker, kouder en meer eigentijds. De kleuren zijn ook aanwezig in de vlakjes van de Rubik’s cube (1974) en de afbeelding op het beeldscherm van de spelcomputer (jaren negentig).

Speelgoed is van alle tijden en is universeel. Met de tweedeling van speelgoed van vroeger en nu benadrukt Ieva Valule van het Haagse Buro Derk Dunbar de evolutie van het speelgoed in de loop der jaren.
Het speelgoed van nu is het tegenovergestelde van dat van vroeger. Ieva Valule: “De essentie van het huidige speelgoed is dat er een uitdagend probleem centraal staat, dat met slimheid, creativiteit en doorzettingsvermogen moet worden overwonnen. Alle huidige spelcomputers en spellen zijn op dat principe gebaseerd. De veertig jaar en mateloos populaire oude Rubik’s cube is daar de oervorm van.”

Denemarken
(Mei 2015)

De geschiedenis van de onder-scheidingstekens gaat in Denemarken, net als in veel andere landen, honderden jaren terug. DENEMARKEN heeft 14 maart drie van de belangrijkste decoraties op drie 7 kr-zegels in beeld gebracht. Dat zijn de Orde van Dannebrog, die koning Christian V in 1671 instelde, de Orde van Verdienste, ingesteld in 1792 door koning Christian VII en de uit de 15e eeuw daterende koninklijke Orde van de Olifant Sinds 1580 zijn 850 mensen met deze Orde onderscheiden, koningin Margrethe onderscheidde 68 mensen met de Orde van de Olifant.

OOSTENRIJJK
(April 2015)

OOSTENRIJK heeft 1 maart de reeks Klassische Markenzeichen vervolgd met een 68c-zegel waar deze keer aandacht wordt gevraagd voor de Schartner Bombe. Op de zegel (oplage 300.000 stuks) een dame die de Bombe aanprijst. Voor de duidelijkheid: de Bombe is de ’moeder’ van alle Oostenrijkse limonades.
Op dezelfde dag – 1 maart – verscheen, evenals de al behandelde nieuwe permanente reeks Impressionen aus Österreich (zie In kort bestek, XL), een uitbreiding van de reeks Österreichische Erfindungen een 80c-zegel die de uitvinder en architect Joseph Hardtmuth (1758-1816) toont.

Hartdtmuth is de uitvinder van o.a. een nieuw soort aardewerk met loodvrije glazuur en kunstmatige grafiet. Oplage van deze zegel bedraagt 550.000 in velletje van tien. Bij deze twee zegels is het in Oostenrijk in maart niet gebleven. Al sinds 2008 beloont de Oostenrijkse post haar trouwe klanten met een Treubonusmarke. Op de 68c-zegel 2014 wildemanskruid (Pulscilla vulgaris).

Oplage 420.000, hetgeen dus inhoudt dat iedereen deze zegel kan kopen. De eerste Treubonus-marke verscheen 1 september 2008, een zegel van 55c, die nu, let wel, cursief genoteerd staat voor € 20,00. Dan verscheen 7 maart in de reeks Motorräder een 220c-zegel waarop een Delta Gnom 123 ccm LM 125 geparkeerd staat. Oplage 500.000

Ook op 7 maart werd er ter gelegenheid van Pasen flink uitgepakt. In de reeks Comicmarken-Puzzle verscheen een velletje met Osterhasen. In het velletje waar in de bovenrand Ostereiersuchen staat, zitten vier 68c-zegels. Op elke zegel, die de vorm heeft van een legpuzzelstukje, loopt/ligt een paashaas. Oplage 150.000 velletjes.

Het 650-jarig bestaan van de Weense Universiteit wordt 23 maart herdacht met een zegel van 100c (oplage 200.000) met daarop o.a. het getal 650.
Tot slot wordt 28 maart naar aanleiding van de 500e geboortedag van de Heilige Teresa van Avila (1515-1582) een 170c-zegel (oplage 200.000 stuks) uitgegeven met daar een portretschilderij uit omstreeks 1900. De Heilige Teresa is een van de beroemdste mystici onder de katholieke heiligen.

Speelgoed van Toen
(April 2015)

De samenwerkende postbedrijven in Europa geven al sinds 1956 (Europa)postzegels uit met een gemeenschappelijk thema. De afgelopen jaren is er ook een ontwerpwedstrijd aan verbonden: de EUROPE Stamp Best Design Competition. Deze competitie wordt uitgeschreven door PostEurop, de organisatie waarin alle Europese nationale postbedrijven samenwerken. Voor 2015 staat de ontwerpwedstrijd in het teken van Old Toys.

Dit was voor PostNL aanleiding om op 10 april 2015 het postzegelvelletje Speelgoed van toen uit te geven, met de waardeaanduiding Internationaal 1. Voortbordurend op het thema geeft PostNL op eigen initiatief op dezelfde dag het velletje Speelgoed van nu uit, met de waardeaanduiding Nederland 1. Beide velletjes met 6 postzegels, waarvan 2 verschillende, zijn ontworpen door Buro Derk Dumbar uit Den Haag.

Op het postzegelvelletje Speelgoed van toen staan twee stukken speelgoed uit vroeger tijden: een tinnen robot met opwindsleutel (1930) en het bord-spel mens-erger-je-niet (1890)

Op elke postzegel is een illustratie van het desbetreffende stuk speelgoed afgebeeld op een sokkel in kubusvorm. Op elke postzegel is ook een deel te zien van de kubus op de postzegel erboven. De drie zichtbare vlakken van iedere kubus hebben hun tegenhanger in het speelgoed: deze drie vlakken keren terug bij de dobbelsteen bij het bordspel, bij het hoofd van de robot, bij de Rubik’s cube (zelf ook een kubus) en bij de spelcomputer.

Op het postzegelvel Speelgoed van toen overheersen de kleuren geel, rood en paars, op het vel Speelgoed van nu de kleuren lichtgroen, lichtgeel en lichtrood. Deze kleuren zijn ook te zien in de vlakjes van de Rubik’s cube, de pionnen van het halmaspel, de robot en de afbeelding op het beeldscherm van de spelcomputer. Op de velrand onderaan staat het speelgoed, of details daarvan, op groter formaat afgebeeld.

Al het speelgoed werd eerst gefotografeerd. Op basis van die foto’s zijn de illustraties gemaakt. Ieva Valule: “We hebben het uiterlijk van het speelgoed sterk vereenvoudigd door alleen de essentiële vormen weer te geven. De kubussen op de achtergrond staan daar om de postzegels met elkaar te verbinden en om het speelgoed een plek in de ruimte te geven. De kubus is letterlijk veelzijdig: we hebben hem in het ontwerp gebruikt als ‘tafel’ om het speelgoed op neer te leggen, maar ook als ‘muur’ om het scherm van de spelcomputer op te hangen. Het kleurverloop, de schaduwen en het diagonale ritme van de lijnen zijn allemaal bedoeld om meer beweging in het beeld te brengen. Het kleurgebruik speelt op deze postzegels een belangrijke rol, zowel op de voor- als achtergrond. De kleuren op Speelgoed van toen zijn ontleend aan de verpakking van de robot: warm, sterk en nostalgisch. De kleuren op Speelgoed van nu hebben we afgeleid van de Rubik’s cube – ze zijn daardoor wat strakker, kouder en meer eigentijds.”

ZWEDEN
(April 2015)

Zweden heeft 26 maart zijn Europazegels 2015/Old Toys uitgegeven en het kan niet anders worden gezegd dat de Zweden het hebben begrepen wat de bedoeling van PostEurop was toen dit thema voor 2015 werd gekozen, hetgeen niet van alle landen kan worden gezegd. Op een velletje, waarin twee zegels van 14 kr, wordt veel speelgoed geëtaleerd:

een vliegtuigje, een trekpaardje, een teddybeer, een pop, blokken, een auto, een treintje en ga zo maar door.

VIKINGEN
Het tijdperk van de Vikingen is in de Noordse landen al vaak op postzegels aan de orde geweest. Zweden heeft daar 26 maart een serie aan toegevoegd, en deze keer verbeelden de zegels gouden, zilveren en bronzen archeologische vondsten die dateren uit The Late Iron Age, het tijdperk van 550-1050.
Er zitten tien Brev-zegels (vijf motieven) in een boekje, prijs SEK 70. Op de zegels: drie kleine naakte figuurtjes gevonden in Lunda;

een juweel gevonden in een graf in Aska; een deel van een zwaard dat in 1899 werd gevonden in het graf van een strijder die daar met zijn paard werd begraven, Broa; een Boeddhabeeldje uit de 6e eeuw gevonden in Helgö, deze vondst trok destijds internationaal veel belangstelling; een ’vliegende man’, een sierraad dat ooit op een kist heeft gezeten/

BRUGGEN
(April 2015)

Het lijkt wel of ze het hebben afgesproken, zowel de Royal Mail als PostNL had voor maart een bruggenserie gepland. De Britse post presenteerde 5 maart een set van tien zegels, PostNL komt 30 maart met een velletje van tien waarop naoorlogse bruggen worden verbeeld. De Britten hebben er weer iets bijzonder moois van gemaakt. De afbeeldingen overspannen een tijdsbestek van 600 jaar bruggenbouw, van de 15e eeuw – de stapstenen in een rivier in Exmoor – tot heden, de Peace Bridge in Londonderry.

In chronologische volgorde: een 55 meter lange’brug’ (stapstenen) uit de 15e eeuw door de rivier Barle in Exmoor National Park, Devon; Row Bridge (18e eeuw) Wasdale Head, Cumbria; Pulteney Bridge, Bath; Craigellachie Bridge, Moray, Schotland; Pont Grog Y Borth/Menai Suspension Bridge, Menai Strait, Wales; High Level Bridge, Newcastle upon Tyne; Royal Border Bridge, Berwick-upon Tweed; Tees Transporter Bridge, Middlesbrough; Humber Bridge, Hull; Peace Bridge over de Foyle, Derry, Londonderry, Noord-Ierland.

Lelijke postzegels
(Maart 2015)

Je kent ze wel postzegels waarvan je denkt: “hoe verzinnen ze het?”. Zegels waarvan het ontwerp zó slecht is dat je je afvraagt of degene iemand heeft moeten omkopen om deze op een postzegel te laten drukken. Bekijk hier enkele voorbeelden van goed geslaagde lelijke postzegels. Van alle personen die zijn afgebeeld op postzegels behoort Elvis Presley tot de persoon waar hoogst-waarschijnlijk de meest lelijke postzegels van zijn verschenen, hieronder een willekeurige keuze van al het lelijks dat is verschenen op postzegelgebied.

St.Vincent & De Grenadinen viert het 100 jarig bestaan van de film met een kleurpotloodtekening van de King, die veel heeft betekend voor de ontwikkeling van de film(?) Best goed getekend voor een amateurtekenaar trouwens, maar om er nu een postzegelserie van te maken..

   

Albanië besloot in 1995 deze twee zegels uit te geven ter ere van de 60e verjaardag van Elvis. Links de King zoals we hem allemaal kennen maar dan net iets anders, rechts zie je de King zoals hij er omstreeks 1995 uit zou hebben gezien. Waarschijnlijk in gebalsemde staat.

Postzegelblokje Guyana. De King was zo aardig om te poseren voor deze postzegel ondanks een recent uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.

Het Puttertje
(Maart 2015,   Yvonne Kruse)

Enige jaren geleden zag ik voor het eerst het schilderij Het Puttertje van Carel Fabritius (1622-1654). Fabritius,aanvankelijk opgeleid tot timmerman (=fabritius), ging in de leer bij Rembrandt, maar zocht daarna zijn eigen weg: hij gebruikte lichtere en vriendelijker kleuren. Hij schilderde Het Puttertje of Distelvink in hetzelfde jaar waarin hij overleed ten gevolge van de ontploffing in het Delftse Kruithuis op 12 oktober1654. Aangezien er weinig werk van hem bekend is, neemt men aan dat dit bij de brand verloren is gegaan.

Het schilderij (slechts 33,5 x 22,8 cm) ontroerde mij. Het puttertje kijkt je recht in de ogen De achtergrond is leeg. Dan pas zie je dat het vogeltje vastzit aan een kettinkje. Sindsdien hangt een, uiteraard goedkope, kopie van het puttertje boven mijn bureau. Ik heb iets met dit vogeltje. Het trof mij, dat een van mijn favoriete schrijvers, de Amerikaanse Donna Tartt, haar nieuwste roman Het Puttertje (The Goldfinch) als titel meegaf. Het puttertje prijkt op de omslag.

Net zoals haar twee eerdere grote romans is ook deze weer een belevenis. Zonder teveel van het verhaal te verklappen, wil ik wel het volgende kwijt. De dertienjarige Theo Decker bezoekt met zijn moeder een museum in New York, waar op dat moment Het Puttertje wordt tentoongesteld. Zijn moeder is meteen verrukt van dit kleinood. Dan volgt er een enorme explosie, waarbij ze de dood vindt, Theo's leven wordt door deze gebeurtenis bepaald.


2015 Jaar van de geit, of schaap
(Maart 2015,  Hans Vaags)

De geit (soms ook aangeduid als schaap) is het achtste dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: schapen zijn creatief, rustig maar hartstochtelijk, een beetje ongewoon, oprecht en grote verbeeldingskracht, verder zijn het goed gemanierd dieren. Het zijn ongeneeslijke romantici, die er van houden iemand te vertroetelen. De geit heeft het meest vrouwelijke karakter van de sterrenbeelden in de Chinese dierenriem.

   

De Chinese maandkalender loopt niet gelijk met de gregoriaanse kalender. Het feest begint dit jaar op donderdag 19 februari (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië. De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. Overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.
De volgende jaren zijn jaren die in het teken van de geit staan. 2015, 2003, 1991, 1979, 1967, 1955, 1943, 1931, 1919. Naast veel Aziatische landen geven inmiddels een aantal westerse landen ook postzegels uit ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van het Schaap: Koning Willem Alexander, Roy Donders, Georgina Verbaan, Mark Rutte, Chantal Janzen, Johnny de Mol, Renate Verbaan, Koen Wouterse, Owen Schumacher, Jan Jaap van der Wal, Ellen ten Damme, Edwin Evers, Claire Danes, Monique Sluyter, Irene Moors, Isa Hoes, Lucille Werner, Gene Hackman, George Harrison, Nada van Nie, Tanja Jess, Raymond van Barneveld, Julia Roberts, Julio Iglesias, Kate Hudson, Kevin Costner, Robert te Brink, Mark Twain, Laura Fygi, Mel Gibson, Michelangelo, Mick Jagger, Mikhail Gorbachev, Nicole Kidman, Hans Teeuwen, Orville Wright, Jordy Clasie, Paul Rodriguez, Patty Brard, Robert De Niro, Marianne Weber, Rudolph Valentino, Thomas Acda, Whoopi Goldberg, en Yun-Fat Chow.


Baby-iconen centraal op nieuwe Geboortepostzegel
(Maart 2015)

PostNL introduceerde op 25 Februari de nieuwe Geboortepostzegel tijdens de Negenmaanden beurs. Zanger en musicalster Jim Bakkum, die voor de tweede keer vader wordt, onthulde de nieuwe postzegel. Na 18 jaar is de huidige geboortepostzegel – de welbekende ‘ooievaar’ – vervangen door een kleurrijk en vrolijk ontwerp met herkenbare babyvoorwerpen van Marenthe Otten.

Ontwerp met kracht en uitstraling
PostNL komt eens in de zoveel tijd met een nieuw ontwerp voor de gelegenheidspostzegels, zoals de Liefdespostzegel en de Geboortepostzegel. Deze postzegels geven hierdoor altijd de huidige tijdgeest weer. De nieuwe Geboortezegel is een collage van illustraties van voorwerpen en symbolen die mensen doorgaans met geboorte en baby’s associëren: een kinderwagen, een hobbelpaard, een rammelaar, een zuigfles, bloemetjes en hartjes Tijdens het ontwerpen hield Marenthe Otten veel rekening met de aanstaande ouders, maar ook de ontvangers van de geboortekaartjes zijn niet vergeten.

“Nog meer dan bij andere postzegels is de uitdaging dat het ontwerp past bij de bijzondere gebeurtenis. “Er kan een jongetje, een meisje of een meerling geboren worden. Het ontwerp moet dus een neutraal karakter hebben, maar wel met kracht en uitstraling.”, aldus Marenthe Otten.

“Eenvoud, vrolijkheid en dynamiek stonden voor dit nieuwe ontwerp bij ons centraal. Grafisch ontwerper Marenthe Otten heeft deze aspecten uitstekend ingevuld in de herkenbare voorwerpen en symbolen die synoniem staan voor baby’s en geboorte”, vertelt Marketing Manager Mark-Jan Pieterse.

Herkenbare postzegel
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 170.000 baby’s geboren. Daardoor is de Geboortepostzegel één van de meest herkenbare postzegels van PostNL. Miljoenen Nederlanders ontvangen jaarlijks een envelop met deze postzegel, die blijdschap van nieuw leven bezorgt.

PostNL past kroon op koningspostzegel aan
(Februari 2015)

PostNL past de kroon op de koningspostzegel aan. De huidige afbeelding van een kroon maakt plaats voor een afbeelding van de Koninklijke kroon, zoals deze in 1816 officieel door Koning Willem I is vastgesteld.
De koningspostzegel blijft verder ongewijzigd en is vanaf 5 januari te koop.
Ruim een jaar geleden heeft PostNL de koningspostzegel uitgereikt aan Zijne Majesteit de Koning. De iconografische kroon verwees niet naar de officiële kroon . In November 2013 schreven wij hierover in dit artikel. PostNL heeft diverse reacties ontvangen, die aangaven dat het logischer is als op de koningspostzegel de echte koningskroon staat. Hieraan geeft PostNL nu gehoor.

Links de oude zegel met St.Edwards Crown – rechts de nieuwe variant met Nederlandse Rijkskroon

     

Bij het uitgeven van zijn postzegels heeft PostNL van oudsher een belangrijke plek gereserveerd voor postzegels van Nederlandse vorsten en andere leden van het Koninklijk Huis. Zodra een nieuw staatshoofd aantreedt, is het gebruikelijk dat PostNL een nieuwe permanente postzegel uitgeeft. De koningspostzegel is ontworpen en aangepast door Studio Job.

Beschikbaarheid
De aanpassing van de koningspostzegel gaat stapsgewijs. Vanaf 5 januari is eerst de koningspostzegel met waardeaanduiding 1 (voor post tot 20 gram) online te koop via www.postkantoor.nl en in de weken daarna – afhankelijk van de voorraad ter plaatse – bij het postkantoor in de buurt. In de komende maanden volgen vervolgens de koningspostzegels met waardeaanduiding 2 en Internationaal. De geldigheidstermijn van de oude en nieuwe zegel is onbepaald.

Reeds lang vertrokken uit Stiphout
(Februari 2015, Pieter Gommans)

Enkele weken geleden heb ik deze Rebut brief uit Roermond op de kop getikt. De brief roept nogal wat vragen op, en ik ben er eens goed voor gaan zitten. Dat de brief het een en ander heeft meegemaakt blijkt uit het volgende verhaal,

Aangetekende brief van Roermond via Helmond naar Stiphout van 22 juli 1955.
Tarief: brief interlokaal 1e gewichtsgroep van 1955 is 10 cent, en het aantekenrecht is 20 cent. Totaal 10 + 20 = 30 cent.


De brief is op 22 juli 1955 om 12.00 uur aangeboden op het postkantoor van Roermond en daar aangetekend. Zie de afstempeling op de postzegels. (afb.1.)

afb. 1.

De brief is op 22 juli 1955 om 20.00 uur te Helmond ontvangen, en daar is volgens voorschrift op de achterzijde het aankomststempel Helmond geplaatst. (afb.2.)

afb. 2.

De brief is vervolgens vanuit Helmond te Stiphout bezorgd. Maar de ontvanger was “REEDS LANG VERTROKKEN ” . (afb.1.) Omdat er geen adres van de afzender op de brief stond is de brief op 23 juli 1955 om 09.00 uur vanuit Helmond naar het bureau van de REBUT in ‘s Gravenhage gezonden, zie stempel links boven. (afb.1.) Daar is de brief geopend, volgens artikel 3 van de Postwet uit 1954 (Stb.592). De volledige tekst staat op de sluitstrook (afb.2.) De ambtenaren van het bureau van de Rebut hebben in de brief de naam en adres van de afzender gevonden. Vervolgens hebben ze op de voorzijde van de brief de naam en adres van de afzender geschreven in rode inkt.
Op 25 juli 1955 om 16.00 uur is de brief van uit ’s Gravenhage naar dit adres in Roermond gestuurd. De brief is op dezelfde dag om 24.00 uur op het postkantoor van Roermond ontvangen. En op 26 juli 1955 bij Mr. Paul Tripels aangeboden.

De brief met inhoud is door Meester Paul Tripels op 10 augustus 1955 in een blanco envelop gedaan, en voorzien van het juiste adres. Zie de in blauw geschreven tekst links onderop de brief. (afb.1.) En dat alles voor 30 cent plus 10 cent voor het versturen van de brief met het juiste adres.
Zo zie je maar weer poststukken vertellen altijd een verhaal, en het is dan ook de moeite van het verzamelen waard.


MIDDELEEUWSE SCHRIJFSELS
(Januari 2015)

Brandaan van Clonfert (484-577) was een abt uit Ierland, die daar een aantal kloosters stichtte. Sint Brandaan, bijgenaamd De zeevaarder, maakte veel zeereizen samen met zijn medebroeders en ontdekte o.a. de Faeröer eilanden. Een van zijn zeereizen is beschreven in "De Reis van Sint Brandaan", een Middelnederlands gedicht uit de 12e eeuw (hoewel de gebeurtenissen al eerder werden beschreven in een prozastuk uit de 9e of 10e eeuw).

Hoewel deze zeven jaar durende reis vol zit met mythische verhalen, schijnt hij hierin Amerika ontdekt te hebben. De Brit Timothy Severin stak met de curragh (met ossenleer beklede boot) in 1976 de oceaan over en landde in Canada. Stempel ter gelegenheid van expositie Catharijne convent Utrecht.

Van Den Vos Reynaerde is een episch dierdicht, dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur, 3469 dichtregels in het Diets. De schrijver Willem (achternaam nog steeds niet officieel bekend) baseerde zijn epos op eerdere dierenverhalen. Reynaert zit vol met schurkenstreken. Er zijn tal van satirische verwijzingen te vinden naar mens en maatschappij. Vooral de adellijke en de geestelijkheid krijgen er van langs.
Er zijn een aantal verwijzingen in het verhaal naar de stad Hulst.


CHINESE STERRENBEELDEN
(Januari 2015)

Twee voor thematici niet geheel onbelangrijke emissies staan in Nieuw-Zeeland op stapel. Een maand voordat het Jaar van het Schaap begint (13 februari 2015) wijdt Nieuw-Zeeland 14 januari vier zegels aan dit Jaar.

Op de zegels: een pictogram in moderne Chinese karakters (80c); een uit papier geknipt/gesneden schaap ($1,40); schapen in de wei ($2,00) en de Church of the Good Shepherd, die in 1935 in Mackenzie Basin werd gebouwd ($2,50). De vier zegels zitten ook in een velletje.


ALICE IN WONDERLAND
(Januari 2015)

Honderd vijftig jaar geleden verscheen Lewis Carroll’s klassiek boek Alice’s Adventures in Wonderland. Om dit feit te vieren geeft Royal Mail 6 januari een velletje met tien zegels uit waarop de avonturen van Alice door de illustrator Grahame Baker-Smith opnieuw in beeld worden gebracht.
Op de zegels de onvergetelijke karakters, zoals White Rabbit, de Cheshire Cat, en natuurlijk Alice zelf. De zegels zitten op een ongebruikelijke manier in het velletje, twee steeds dezelfde waarden onder elkaar: The White Rabbit (2nd), Down the Rabbit Hole (2nd), Drink Me (1st), The White Rabbit’s House (1st), The Chashire-Cat (81p), A Mad Tea-Party (81p), The Queen of Hearts (1,28 pond), The Game of Croquet (1,28 pond), Alice’s Evidence (1,47 pond) en A Pack of Cards (1,47 pond).


Daarnaast verschijnt een boekje met twee 1st-zegels (Drink Me en The White Rabbit’s House) en 4 x 1st Machinzegels. Alice verscheen twee keer eerder op Britse zegels. Op 11 juli 1979 ter gelegenheid van het Internationale Jaar van het Kind in een serie met illustraties uit kinderboeken: Peter Rabbit (9p), The Wind in the Willows (10 ½p), Winnie-the Poo (11p) en Alice in Wonderland (13p), en in een serie wens-zegels (1 februari 1994) op een 1st-zegel samen met o.a. Bruintje Beer en Paddington.